В Україні відроджується попит на чорну смородину
В Україні після кількох років спаду попиту почалася нова хвиля інтересу до культури. При цьому мова йде про промислові плантації, підлаштовані під механічне збирання цих ягід.
Про це розповів Олександр Ярещенко, кандидат сільськогосподарських наук, заступник директора інституту садівництва НААН під час зум-конференції «Ягідний прогноз-2021. Новий сезон – нові проблеми?».
«Чорну смородину можна збирати комбайном, що гарантує виробнику відносно низьку собівартість ягоди. Сучасні сорти й техніка для збирання дозволяють зберегти якість смородини на високому рівні. Ця ягода доволі затребувана для заморожування», – зазначив експерт.
За його словами, нині у садівників є можливість врахувати помилки попередніх років, коли в Україні плантації смородини закладали десятками і навіть сотнями гектарів без належної підготовки. Врожайність таких насаджень була низькою, під комбайнове збирання більшість із них була непристосована. Нині спостерігається хвиля відродження інтересу до чорної смородини та порічок, а вітчизняні селекціонери готові запропонувати сорти як для ручного, так і для механізованого збирання.
«Важлива складова ягідного бізнесу – це сорти рослин. Завдяки грамотному сортовому підбору є змога подовжувати або скорочувати термін збирання ягід на плантації, підбирати ягоди з бажаними характеристиками. Не варто забувати, що власна селекція –– це передусім забезпечення продовольчої безпеки країни», – підкреслив Олександр Ярещенко.
Читайте також: Ціна на смородину цього сезону була вдвічі вища за торішню