У супермаркетах ЄС органічні овочі мають частку від 5 до 17%
Найбільше органічних овочів продається в Австрії (17% овочевого асортименту), на другому місці –– Швеція (12%), на третьому –– Німеччина (трохи менше 10%).
Про це під час конференції «Органічний овочевий бізнес: перспективи 2021» розповів старший консультант департаменту міжнародного співробітництва Дослідного інституту органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) Торальф Ріхтер (Toralf Richter).
«За статистикою органічна продукція доволі популярна в країнах ЄС. Зокрема, понад 57% швейцарців купують її більш-менш регулярно», — зазначив Торальф Ріхтер.
За словами експерта, якщо порівнювати роздрібні ціни на овочі на органічні й неорганічні продукти в Швейцарії, то станом на 21 січня середня націнка в усіх категоріях продуктів становила 52% (джерело: Федеральне управління сільського господарства Швейцарії, FOAG). При цьому найвища націнка була саме на органічні овочі.
«Картопля та інші овочі мають найбільшу націнку порівняно з іншими органічними товарами, у середньому вони на 77% дорожчі за неорганічні, –– розповів Торальф Ріхтер. –– Приміром, органічні морква та селера вдвічі дорожчі, ніж вирощені звичайним способом. Якщо подивитись на молочну продукцію, то органічна націнка на неї у Швейцарії становить близько 34%, тобто відчутно менше».
Читайте також: Посівні площі під органічними овочами скоротились