Тваринництво

«Рассвєт» оновлює поголів’я ВРХ

«Рассвєт» оновлює поголів’я ВРХ

ПСП «Рассвєт» (Сумська область) після переоснащення ферми зберегло своїх корів лебединської породи та поступово оновлює поголів’я.

Про це розповів директор підприємства Юрій Гладченко.

Стадо почали оновлювати торік: придбали 17 голів голштинізованої української чорно-рябої породи, а цього року планують докупити ще молодняк.

«Ми свідомо обрали шлях поступового оновлення поголів’я, бо до суперінтенсивних порід не доросли професійно», – пояснив він.

Працівники ферми вчаться працювати по-новому на «лебединці», використовуючи її переваги – порода добре адаптована до місцевих умов утримання, невибаглива до кормів, стійка до захворювань, характеризується продуктивним довголіттям.

Потенціал корів лебединської породи – 5-6 л молока на добу. Але на поліпшення умов вона віддячує збільшенням надоїв. На фермі вдосконалили раціон, підвищили якість підготовки та роздавання корму, перевели на п’ятиразову годівлю, і протягом року надої зросли на 70-80%. Минулого літа отримали по 10-12 л молока на добу.

«Працівники вчаться працювати з худобою на старій породі, а поступово закупимо нову», – зазначив Юрій Гладченко.

Також «Рассвєт» поліпшує раціон: почав вирощувати гібридне озиме жито на силос, апробовує нові гібриди кукурудзи на силос.

Наступний кроком стане встановлення програми керування стадом.