В ПП «Чайківка» розказали про наслідки браку вологи для картоплі
Через брак вологи в ПП «Чайківка», що в Радомишльському районі Житомирської області, вдвічі скорочено обсяги вирощування картоплі.
Про це повідомляє журнал «Плантатор».
Земельний банк у ПП «Чайківка» сукупно охоплює 2800 га. В господарстві також є два сховища загальною місткістю 4 тис. тонн, які було модернізовано. Зокрема, для зберігання товарної продукції було встановлене вентиляційне обладнання, для насіннєвої картоплі –– систему клімат-контролю. Зараз у кожному приміщенні під зберігання обладнано по 4 камери на 500 тонн.
До 2014 року в господарстві садили по 420–450 га картоплі, урожайність була на рівні 35–40 т/га. Переважна більшість бульб з успіхом продавалася в Донецьку, Луганську, Криму. Оскільки ринок збуту звузився, картоплі стали садити удвічі менше. І що більш неприємне –– знизилася врожайність.
«Урожайність втратили після того, як не стало можливості поливати, –– пояснює директор ПП «Чайківка» Григорій Тищенко. –– Раніше воду брали з місцевого ставка. Коли рівень води у сільських колодязях упав, нам заборонили користуватися водоймою. А природа нас опадами теж не балує. Два роки тому зібрали безпрецедентний для нас урожай –– 8 т/га, пішли в мінус. У минулому році –– приблизно 18 т/га. Коли вкладаєш купу коштів у техніку, добрива, засоби захисту, зберігання, а в результаті ледь зводиш дебіт із кредитом, стає сумно. Ми розглядали можливість отримання води зі свердловин. Але ж холодною водою рослини не поллєш. Потрібен накопичувач, щоб вона прогрівалася. А це додаткові витрати. Оптимальним виходом могло би стати крапельне зрошення, та поки що ми дозволити собі цього не можемо через зменшення валу».
Він нагадав про те, що після соняшнику й кукурудзи картоплю не саджають, бо ці культури виносять із ґрунту багато поживних речовин. Мігрувати ж із крапельною системою по всій площі господарства доволі обтяжливо.
«Доводиться сподіватися на сприятливі погодні умови та чітко контролювати основні агрономічні заходи. Якщо в нас не виходить взяти ринок кількістю, то маємо робити це якістю», – підсумував Григорій Тищенко.
Нагадаємо, селекціонери розповіли, як вибрати картоплю для салатів, смаження і запікання.