Овочі-Ягоди-Сад

Який спосіб вирощування моркви обрати: гряди чи гребені

Вибір способу вирощування моркви залежить не від виду культури, а від наявності спеціалізованої техніки, а також структури ґрунту в господарстві.

Про це розповідає Віктор Руденко, продакт-менеджер ТОВ «Владам-Юг», агроном із практичним досвідом вирощування моркви, пише журнал «Плантатор».

Зокрема, фахівець відзначає, що на важких ґрунтах частіше обирають гребені, на більш легких –– гряди.

«Гряди зазвичай роблять за технічних або часових обмежень, зокрема, сівалкою, що налаштована під попередню культуру, наприклад, після цибулі. Втім, це має негативні наслідки для розвитку рослин. Тому варто внести хоча б мінімальні зміни у програмування сівалки, наприклад, зменшити норму висіву», – зазначає Віктор Руденко.

Гребені для моркви, за його словами,  формують за зразком картопляних: ширина поверхні становить 10–20 см, на ній роблять по 2 рядки; інтервал між гребнями – 75 см.

Разом з тим відстань між рослинами за будь-якого способу підготовки ґрунту для гібридів сортотипу шантане має бути не меншою за 4 см, а для гібридів нантського типу –– 2,5 см.

«Формувати гряди чи гребені можна як навесні, так і восени. Ґрунт розпушують на глибину понад 30 см і тут же ущільнюють. За розпушування на меншу глибину коренеплід, особливо нантського типу, впиратиметься в «підошву» й вона викривлятиме його форму, стимулюватиме утворення бічних коренів», – додає фахівець.

Нагадаємо, спосіб вирощування моркви впливає на її ураженість листоблішокою. Раніше повідомлялося, завдяки зрошенню на Галичині врожайність моркви зросла на 30-50%.