Виробники томатів переходять на вирощування смачніших плодів
Американські споживачі все частіше почали обирати невеликі солодкі томати, а європейські – з гарним балансом кислого та солодкого. Цей зсув відбувся після того, як галузь витратила роки, зосереджуючись на виведенні гібридів томатів, які добре транспортуються на великі відстані, але мають невиразний смак.
Про це повідомляє Horti Daily.
«Для полегшення транспортування помідорів промисловість успішно розробила менш смачні сорти. Зараз споживач хоче повернути смак», – пояснює Девід Пері, менеджер компанії Rijk Zwaan USA, дочірньої компанії міжнародної селекційної овочевої компанії Rijk Zwaan.
Тенденція споживання більш смачних томатів почалася з відновлення інтересу до закусок з них, які мають хороший смаковий профіль і все частіше використовуються в різних рецептах. Як пояснює Девід, споживачі обирали переважно великі помідори, які потім нарізали кубиками та додавали до різних страв. Нині споживачі все частіше виявляють, що маленькі томати можна використовувати у стравах, як цілими, так і розрізаними навпіл.
Услід за Нідерландами та іншими країнами Європи, американська томатна індустрія починає вирощувати більше дрібних плодів, приділяти більше уваги безпеці харчових продуктів та місцевому виробництву.
За словами Девіда, ринок органічної продукції особливо зацікавлений у невеликих закусочних томатах, які складають приблизно 40% цього ринку. І навпаки, виробники звичайних томатів більше схиляються до вирощування більших кистьових томатів, які становлять 40% цього ринку.
Успішність того чи іншого гібрида обумовлюється низкою факторів: урожайністю, простотою вирощування, візуальною якістю плодів, смаком, природною стійкістю до шкідників та хвороб тощо. При цьому гібрид має включати весь ланцюжок створення вартості а не просто виробництво та споживання.
Читайте також: Рожевий томат Мануса F1 почали вирощувати в другому обороті