Овочі-Ягоди-Сад

Селекція столового винограду спрямована на безнасінність, крупні ягоди та незвичний смак

Виноград Kelly

Основні ознаки селекційного інтересу виробників столового винограду – безнасінність, великоплідність, великоягідність та незвичайний смак, наприклад ноти тропічних фруктів, свіжого яблука, лічі, вишні, полуниці.

Про це повідомляє журнал «Садівництво по-українськи».

«На сьогодні цінність сорту винограду не обмежується високою стійкістю та врожайністю. Попит на ринку мають сорти з ексклюзивними характеристиками. Для технічних це ексклюзивний смако-ароматичний комплекс у вині, для столових — незвична форма та забарвлення ягоди, або не притаманні винограду смакові властивості», – зазначають в статті  Ірина Ковальова, директорка ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова» та Людмила Герус, старша наукова співробітниця відділу селекції, генетики та ампелографії.

Авторки вказують, що сорти новітнього покоління столового напряму використання в основному належать до кишмишного типу, є й такі, що об’єднують ознаку безнасінності з мускатним чи лабрусковим ароматом (IFG twenty-two, Zhaoxia wuhe, IFG fourty-one тощо). Значних успіхів вдалося досягти ізраїльським селекціонерам-виноградарям (Agricultural Research Organization the Volcani Center) у створенні кишмишних сортів. 

«Так, сорти Prime, Star light Pearl, Exotic Pearl, Tropical Pearl та Grapple мають ексклюзивні смако-ароматичні характеристики, зокрема мускатний аромат, ноти тропічних фруктів, свіжого яблука чи лічі», – зазначається у публікації.  

Вчені зауважують, що дедалі більшої популярності набувають у світі безнасінні сорти селекції США. Наприклад, американський білий кишмиш Arrafifteen, що вирощують в Індії, Італії, Бразилії та багатьох інших виноградарських країнах. Як батьківський компонент використовують сорти сучасної селекції — ті самі складні гібриди ARRA, Black globe, Red globe, Princess та ін., а також класичні носії гена безнасінності — Sultanina та Кишмиш чорний. Американська компанія Sheehan Genetics створює нові генотипи й досліджує їхні адаптивні властивості в різних виноградарських районах (Іспанія, Чилі, Австралія та ін.). 

«Основні ознаки селекційного інтересу — безнасінність, великоплідність і великоягідність. Виділено генотипи з мускатним смаком, з тонами вишні  та полуниці (Kelly, Timpson, Magenta, Melody, Tutti frutti)», – роблять висновок учені.

Читайте також: Закладання суцвіть у вічках винограду більше, ніж зазвичай, – учені