Тваринництво
Головне:
Тваринництво

Зі збільшенням віку курей знижується маса шкаралупи яєць

AgroTimes
Джерело:
AgroTimes
Поділитись:
Зі збільшенням віку курей знижується маса шкаралупи яєць

Науково-практичні дослідження встановили високовірогідну залежність між товщиною шкаралупи і виводимістю курячих яєць. При цьому коефіцієнт кореляції становить у середньому 0,608±0,09.

Цими ж дослідами доведена залежність між показниками пружної деформації шкаралупи та виводимістю яєць. Науковці визначили, що за величини пружної деформації у межах 16-28 мкм показники виводимості є на найвищому рівні, за більших за 28 мкм відбувається зниження виводимості на 11% і більше.

Встановлено, що максимальний вивід курчат припадає на яйця з показником пружної деформації у межах 20-22 мкм. Зменшення цього показника до 14-16 мкм призводить до зниження виводу у середньому на 5,5%, а збільшення до 38-40 мкм спричиняє зниження виводимості яєць більш ніж на 28%.

Зі збільшенням віку курей знижується і маса самої шкаралупи, а її частка в яйці зменшується у середньому на 1,3-1,8%. Такі результати були отримані під час вивчення морфологічних та інкубаційних якостей курей бройлерів кросу Ross-308.

У дослідах на яйцях курей Isa Braun віком від 180 до 510 днів науковці встановили, що з віком пошкоджуваність яєць збільшується з 4,75% до 22,1% через зниження міцності шкаралупи яєць.

Чинниками зниження міцності можна вважати збільшення маси яєць (зменшення їхньої сферичності), зниження товщини шкаралупи (на 25-35 мкм) та порушення нормальної структури шкаралупи. За таких обставин погіршується і зовнішній вигляд шкаралупи – збільшується кількість наростів на ній, вона стає менш гладенькою, також змінюється її пігментація, наприкінці несучості вона світлішає.

Як повідомлялося, преінкубація поліпшує виводимість яєць.

Джерело:
AgroTimes

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ