Запуск корів: поступово чи одномоментно

Запуск корів здійснюють двома методами: поступовим чи одномоментним, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Поступовий запуск (або запуск за методом Крафтборнера) полягає в плавному зниженні частоти доїння й одночасному обмеженні концентратів у раціоні, зниженню його поживності. Тривалість поступового запуску ‒ 7-14 днів ‒ залежить від продуктивності корови.
У перші дні знижують кількість доїння до одного разу, потім доять через день, знижуючи продуктивність до 8-10 л на день. Видоювати корову в цей час потрібно повністю. Вважається, що поступовий запуск для корови більш травматичний, бо резистентність тканин вимені у цей період знижена, і через відкритий сосковий канал може проникнути патогенна мікрофлора і стати причиною маститу.
До одномоментного запуску (консервації вимені) вдаються вранці після доїння. За 3-5 днів до дати запуску корів тестують на мастит. Тих, що відреагували на субклінічний мастит або виявили клінічну форму, лікують антибактеріальними препаратами. Здоровим тваринам запуск проводять із застосуванням внутрішньоцистернальних препаратів. Після їх уведення дійки обробляють спеціальними засобами, що утворюють захисну плівку.
Спочатку після різкого припинення доїння у вимені наростає сильний внутрішній тиск, через який секреторні клітини вимені припиняють секрецію молока. На 3-4-й день настає фаза реабсорбції, коли молоко з тканин вимені починає всмоктуватись у кров, тиск у тканинах вимені знижується, молочна залоза стає м’якою, у сосковому каналі формується кератинова пробка, що захищає тканини вимені від патогенів.
Протягом першого тижня сухостою вим’я корови оглядають щодня. У разі виявлення набряку, почервоніння, підвищення температури починають лікувати мастит: здоювати корову категорично не рекомендується.
Раніше ми писали про альтернативне зниження надоїв перед запуском корів.