Тваринництво

За концентрацією афлатоксинів у печінці птиці можна визначити придатність м’яса до споживання

За концентрацією афлатоксинів у печінці птиці можна визначити придатність м’яса до споживання

Висока концентрація афлатоксинів у кормах для птиці часто призводить до масової загибелі поголів’я.

Афлатоксини уражують печінку й чинять імунодепресивну, канцерогенну та тератогенну дії, знижують приріст маси птиці, яйценосність, а також масу яйця та жовтків, негативно впливають на опереність і мінералізацію кісток.

Афлатоксин В1 і менш токсичні В2, G1, G2 синтезує низка грибів роду Aspergillus. Найпоширеніші їхні продуценти – A. flavus та A. parasiticus.

Міра чутливості різних видів птиці до афлатоксинів не однакова. Найсприйнятливішими є молоді качки. Проте кури, гуси, фазани, а також багато видів водоплавної птиці захворюють за поїдання кормів, що містять афлатоксини.

Вони акумулюються переважно в печінці й меншою мірою – в інших органах і тканинах: грудних і стегнових м’язах, нирках, селезінці, крові, легенях, шкірі та жировій клітковині.

За концентрацією афлатоксинів у печінці можна судити про придатність м’яса птиці до споживання людьми.

Як повідомлялося, за складання раціону птиці важливе значення мають правильні пропорції інгредієнтів.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!