Тваринництво

За дев’ять місяців на перероблення найбільше надійшло молока першого ґатунку

За результатами трьох кварталів 2020 року частка молока екстраґатунку у загальній структурі молока, придбаного переробними підприємствами, зросла до 26,4%, або 670,6 тис. тонн, проти 19% за аналогічний період минулого року.

Про це свідчать дані Державної служби статистики.

Частка молока вищого ґатунку трохи зменшилася: з 27,2% торік до 25,5% за січень-вересень 2020 року (649,6 тис. тонн).

Питома вага першого ґатунку при цьому відчутно зросла (+15,7%): з 27,3% до 43% (1,1 млн тонн).

Частка другого ґатунку молока стрімко впала до 4,6% (117 тис. тонн) із 24,7% протягом дев’яти місяців 2019 року.

Ґатунки молока, яке надійшло за дев’ять місяців цього року на перероблення від промислових господарств, розподілилися таким чином: екстра – 34,4% (+8,7% до показника за аналогічний період минулого року), вищий – 33,3% (-3,4%), перший – 31,4% (-1,5%), другий – 0,7% (-3,2%).

Натомість якісна структура молока від господарств населення має такий вигляд: вищий ґатунок – 0,2% (+0,1% проти аналогічного періоду 2019 року), перший – 81% (+69,7%), другий – 17,3% (-66,6%).

Із загальної маси молока 69% надійшло на перероблення охолодженим до 10º С.

Масова частка жиру у купленому протягом дев’яти місяців 2020 року сирому молоці, сягала 3,62%, білка – 3,09%.

Як повідомлялося, за дев’ять місяців цього року на перероблення надійшло на 8,2% менше молока.