З продукції тваринництва зросте лише виробництво м’яса птиці, – прогноз
У 2023 році виробництво валової продукції тваринництва скоротиться проти 2022 року на 2,2%.
Такий прогноз озвучив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко.
Це свідчить про відновлення довоєнних тенденцій розвитку тваринництва після різкого спаду внаслідок окупації та воєнних дій у 2022 році, зауважив він.
Так, виробництво м’яса птиці цього року зросте на 1,1% проти 2022 року – до 1,7 млн тонн. Торік воно скоротилося майже на 8% – переважно внаслідок воєнних дій.
Тим часом по інших видах тваринницької продукції прогнозується зниження виробництва, найбільше – по вівчарству. Зокрема, виробництво вовни, очікується, скоротиться на 30%.
За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, обсяги виробництва основних продуктів – молока, яєць, свинини – скоротяться, але на рівні передвоєнних тенденцій – у межах 2-3%.
Відчутнішим очікується скорочення виробництва продукції вирощування великої рогатої худоби – майже на 12%, додав Юрій Лупенко.
Як повідомлялося, війна позначилася на діяльності виробників свинини у 10 областях. Також втрачено близько 20% промислового потенціалу виробництва яєць.