Тваринництво

Які ризики занесення вірусу АЧС з кормами, – дослідження

Які ризики занесення вірусу АЧС з кормами, – дослідження

Вірус африканської чуми свиней (АЧС) іноді дуже стійкий у навколишньому середовищі, тому є підозра, що захворювання може передаватися свиням через корми, воду та підстилку.

Це було теоретичним припущенням, тому дослідники підтвердили це науковим шляхом, пише PigUA за матеріалами Pig Progress.

Питання стабільності АЧС у різних кормах для тварин і підстилкових матеріалах за практичних умов зберігання вивчали у німецько-шведському дослідницькому проєкті Інститут Фрідріха Леффлера, Федеральний інститут оцінки ризиків Німеччини і Шведський національний ветеринарний інститут. Результати дослідження були опубліковані в лютому 2022 року.

Експерти дійшли висновку, що вірус АЧС, який міг потрапити в перероблені субпродукти, зерно, екстракційне борошно та комбікорми, значною мірою інактивується на етапах перероблення. Однак неправильне поводження з продуктами після виробництва може призвести до повторного зараження АЧС.

За дотримання загальноприйнятих норм гігієни і профілактичних заходів з оброблення та виробництва кормів (концепції HACCP) такий шлях передачі малоймовірний. Передавання вірусу АЧС не можна цілком виключити у випадку кормів, які не піддаються жодній додатковій обробці та згодовуються безпосередньо свиням.

Як повідомлялося, у грудні на Миколаївщині зафіксовано випадок АЧС.