Тваринництво

Які чинники впливають на якість білка яєць

На якість яєчного білка впливає вік птиці, раціони її годівлі, хвороби, термін та умови зберігання яєць тощо.

Якість білка визначається його консистенцією, зовнішнім виглядом і функціональними властивостями.

Основним показником, який характеризує консистенцію білка, є число Хау. Мінімальне його значення для яєць, що потрапляють до споживача, має становити 60. Число Хау білка зменшується зі збільшенням віку курей, за тривалого зберігання яєць. Цей процес пришвидшується за високої температури зберігання.

Зі збільшенням вмісту сирого протеїну в раціоні птиці до норми або поліпшенням його амінокислотного складу збільшується висота щільного білка, підвищується індекс білка в одиницях Хау.

Однак передозування сирого протеїну призводить до збільшення частки білка в яйці і, навпаки, знижує його якісні показники.

До погіршення якості білка призводить надлишок у раціоні кальцію та дефіцит магнію.

Позитивний вплив на якість яєчного білка чинить рибофлавін.

Зазвичай білок курячих яєць прозорий, трохи жовтувато-зеленого кольору. Знебарвлення альбуміну частіше спостерігається, якщо яйця зберігають тривалий час у поганих умовах. Бактеріальне і грибне зараження яєць призводить до чорної, червоної або зеленої гнилі.

Нагадаємо, маса яєць збільшується пропорційно з віком несучки.