Тваринництво

Як збагатити м'ясо птиці вітаміном Е та селеном

Вітамін Е та селен використовують як антиоксиданти для запобігання окисленню ліпідів за збагачення м’яса птиці поліненасиченими жирними кислотами (ПНЖК). Та крім цього, вітамін Е та селен позитивно впливають на здоров’я людини, зменшуючи ризик розвитку карциноми та серцево-судинних захворювань. Тому їх підвищений уміст у м’ясі птиці робить його функціональним харчовим продуктом.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

Уміст вітаміну Е (α-токоферолу) можна збільшити, додаючи у корм для птиці α-токоферолацетат.

Умісту селену у м’ясі птиці підвищують, додаючи у корм неорганічний або органічно зв’язаний селен. На додаток до неорганічного селену також можна додавати водорості, часник та деякі інші рослинні інгредієнти, які є джерелом селену для курчат-бройлерів.

Антиоксиданти, особливо вітамін Е та селен, можуть відкладатися у м’ясі птиці у великій кількості. Уміст селену в м’ясі може бути збільшений утричі-вчетверо. Це особливо важливо в тих регіонах, де добове споживання селену нижче за оптимальну норму.

Загалом же дефіцит селену в харчуванні є глобальною проблемою, яку можна певною мірою полегшити завдяки споживанню збагачених ним яєць та м’яса птиці.

Нагадаємо, джерелами ПНЖК для збагачення і м’яса птиці, і яєць є лляне насіння й олія, ріпакова олія, риб’ячий жир, кормові добавки з водоростей.