Тваринництво

Як уникнути мікробної бомби в годівницях для ВРХ

Навіть ідеально збалансований і змішаний корм для великої рогатої худоби, згідно з дослідженнями компанії Kanters Special Products BV (Нідерланди), може зазнавати істотних втрат як смакових, так і поживних якостей уже після роздавання, на кормових столах і в годівницях. Псування змішаного та вже розданого корму відбувається через його нагрівання.

Втрати поживності змішаного раціону внаслідок його нагрівання більше характерні для теплої пори року. Проте результати досліджень, проведених Alice Hibbert, свідчать, що це може відбуватися і взимку.

Щойно силос починає контактувати з повітрям і змішується з іншими інгредієнтами раціону, кисень сприяє початку швидкої ферментації. Внаслідок цього гриби й дріжджі, що є в силосі, починають швидко розмножуватися, використовуючи енергію та протеїн корму. Відразу за цим починається інтенсивне розмноження небажаних мікроорганізмів.

Інтенсивнішим нагрівання вже розданого корму буде тоді, коли, наприклад, кукурудзу для заготівлі силосу збирали пізно, в разі підвищеного вмісту золи.

Загалом втрачається 0,25% наявної сухої речовини загальнозмішаного раціону на кожен градус збільшення його температури понад +20 ºС, а втрата понад 5% сухої речовини не є рідкістю.

Отже, якщо половина втраченої сухої речовини буде з силосу, ферма на 200 корів втрачатиме близько 100 кг сухої речовини силосу на добу. За середньої вологості силосу 30% втрати одного тільки свіжого силосу щодня становитимуть 330 кг, або 10 тонн на місяць.

Зниження ж добових надоїв у разі втрати 1 кг сухої речовини загальнозмішаного корму на корову на добу становитимуть близько 2 л молока.

Щоб уникнути чи зменшити псування щойно змішаного й розданого раціону, міксери, кормові столи та годівниці потрібно щоденно вичищати, щоб не залишалося корму з минулого дня, адже він буде найбільш контамінованим і слугуватиме мікробною бомбою для свіжого корму.

Як повідомлялося, корми з восковидною кукурудзою краще засвоюється тваринами.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!