Як у Данії організована годівля свиноматок

Серед найсильніших сторін данського свинарства – високопродуктивна генетика та принцип підходу до годівлі «чим кращий корм споживатиме свиноматка, тим більше поросят у неї буде».
Період перед заплідненням свиноматок дуже відповідальний, і тварина в цей час повинна почуватися якнайкраще. За кілька днів до запліднення та через 25 днів після нього свиноматку не обмежують у кормах, бо це сприятливо позначається на зав’язуванні великої кількості ембріонів.
З 25-го по 80-й день кількість кормів обмежують, щоб тварина не зажиріла й опорос був без ускладнень.
Після цього, в період активного розвитку ембріонів, кількість кормів збільшують, тварина їсть практично досхочу. Це дозволяє отримати новонароджених поросят із середньою вагою 1400-1600 г.
Вчені довели, що продуктивність свиноматки тісно пов’язана з тим, скільки вона втратила у вазі під час лактації: чим менше схуднула свиноматка, тим більше поросят приведе наступного разу. До того ж інтервал між відлученням і заплідненням істотно скорочується.
Додати коментар