Тваринництво

Як подовжити термін зберігання інкубаційних перепелиних яєць

Для подовження строку зберігання інкубаційних перепелиних яєць та мінімізації негативного впливу на тривалість цього строку рекомендують під час збирання яйце укладати у коробки з чарунками та у пакети з полімерної плівки й запаювати їх. За таких умов яйця зберігаються 12-15 діб за температури 15-18 °С та вологості 60%.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

Також для збереження інкубаційних якостей перепелиних яєць вчені рекомендують щоденне їхнє прогрівання по 30 хвилин, починаючи з другого дня після знесення.

На інкубаційні якості яєць перепелів істотно впливає їхнє положення під час зберігання. Найкращі результати інкубації за тривалого зберігання яєць (10-15 діб) отримані за розташування яєць гострим кінцем угору.

Крім того, доволі великий розмір жовтка покращує виживання перепелиних зародків за зберігання яєць гострим кінцем догори. Як порівняти з курячим, його відносна маса на 2-4% більше. Тому у перепелиному яйці зародковий диск за такого розташування яйця захищеніший від дотику з підшкаралупною оболонкою яйця і впливу механічного тертя.

За тривалого зберігання перепелиних яєць (20 діб за кімнатної температури) вітчизняні науковці рекомендують опромінювати їх монохроматичним червоним випромінюванням за добу до закладання в інкубатор за допомогою світлодіодів у повній темряві (за щільності світла 0,01 мВт/см3). Такий спосіб запобігає погіршенню інкубаційних якостей перепелиних яєць, забезпечує вивід молодняку на тому ж рівні, що і зі свіжого яйця.

Нагадаємо, у перепелів з віком не відбувається різкого збільшення маси яєць.