Тваринництво

Як оцінюють добовий молодняк птиці

Як оцінюють добовий молодняк птиці

Під час формування партії добового молодняку птиці часто є потреба вибірково проаналізувати його. Отримані дані можна використовувати для оцінювання якості яєць, під час аналізу режиму інкубації, для діагностування хвороб, пише журнал «Наше птахівництво».

Термін «добовий молодняк» ‒ умовний, і може мати різне тлумачення залежно від мети дослідження. Вік пташенят визначають або з моменту закладання яєць на інкубацію, або з часу його виведення. Згідно з вимогами ДСТУ 4533:2006, добовим уважають молодняк, якому не більше ніж 24 годин із моменту вибирання з інкубатора.

Кондиційний добовий молодняк ‒ це пташенята без відхилень у фізіологічному розвитку. Вони повинні добре стояти на ногах, швидко реагувати на звук, мати м’який, підібраний живіт, щільно закрите пупкове кільце, округлі блискучі очі, повністю сухий, чистий пух.

Під час досліджень або оцінювання якості важливо порівнювати молодняк птиці однакового віку для об’єктивності результатів.

За оцінювання пташенят методом сліпого вибирання з різних місць партії відбирають проби:

• для оцінювання за зовнішніми ознаками ‒ 2% курчат із партії, але не менше як 100 голів;

• для визначення живої маси ‒ 50-100 голів;

• для контролю якості молодняку в партії ‒ не менше як 5 транспортувальних ящиків.

У зоні розміщення курчат під час візуального аналізу температура повітря має становити 24-30 °С, його швидкість ‒ 0,2-0,5 м/с, відносна вологість ‒ 69-65%, освітленість ‒ 50-60 лк.

Контроль якості провадять після вибирання молодняку з контрольних лотків, які перебувають під наглядом упродовж інкубації.

Під час огляду екстер’єру добового молодняку, який вільно розміщений у вивідному лотку, увагу насамперед звертають на загальну активність і рухливість пташенят. Ослаблених або з явними каліцтвами відбирають окремо та розміщають у спеціальних ящиках.

Решту додатково оцінюють індивідуально. Стан черевної порожнини, залишкового жовточного мішка й загальної будови тіла визначають методом пальпації. Для цього пташеня беруть у руку, щоб його спина прилягала до долоні, а живіт охоплюють великим і вказівним пальцями. Оглядають також пупкове кільце, клоаку, дзьоб, очі, ноги та стан пухового покриву.

На контрольному зважуванні фіксують живу масу курчати у грамах, а також у відсотковому співвідношенні до середньої маси інкубаційного яйця. Отримані результати вносять у паспорт партії, після чого вони вважаються такими, що поширюються на всю партію.

За невідповідності якісних показників молодняку встановленим нормативам вдаються до повторного контролю за тими ж параметрами ‒ кількість молодняку для візуального аналізу подвоюють. Якщо й повторна перевірка матиме незадовільні результати, партію бракують.

Як повідомлялося, через передчасне оцінювання можна вибракувати непросиджених індичат.