Тваринництво

Як господарство «Перемога» покращує надої і якість молока

Як господарство «Перемога» покращує надої і якість молока

У господарстві «Перемога» на Черкащині основним способом підвищення рентабельності виробництва молока вважають підвищення надоїв. Тут уже вийшли на показник на рівні 30 л на дійну корову породи голштин. І розраховують збільшити надої ще на 1−1,5 л шляхом додавання в раціон якісно закладеного власного силосу.

Про це розповів директор СТОВ «Перемога» Дмитро Соломаха в інтерв’ю в журналі The Ukrainian Farmer.

За його словами, надої – це головний показник. За низьких надоїв собівартість 1 л – це космос.

«Часто надої не добирають через погано організований процес годівлі й низький рівень комфорту для корів. Порода голштин має високий потенціал віддачі молока, і наше завдання створити всі умови, щоб корова могла максимально розкритися», – зазначив Дмитро Соломаха.

Крім власного силосу, є й інші компоненти, завдяки яким у господарстві досягають високих показників. Наприклад, готують «пасту» або «корнаж» – власне кукурудзяне борошно з кукурудзи молочно воскової стиглості: чіпляють американську дробарку Ротогрін на 300-сильний трактор, яка перемелює кукурудзу у вологості 30-35% прямо з поля, без очищення і досушування.

Потім добре прикочують це борошно трактором і накривають плівкою – це готовий кукурудзяний корм в раціоні. Не потрібно витрачати газ для досушування зерна, електроенергію для перемелювання на млині.

«Завдяки збалансованому раціону, думаю, ми вийдемо на 33 л молока на добу, що є оптимумом для породи голштин. Звичайно, можна й до 40 л нагнати, але, за спостереженнями моїми і колег, тоді суттєво падає вміст жиру і білку, від яких суттєво залежить ціна. Виникає запитання: що краще з економічної точки зору? Багато господарств уже переглядають свої позиції, не женуться за надоями, натомість дбають про якість молока», – додав фахівець.

Нагадаємо, черкаська «Перемога» наростила поголів’я фуражних корів.