Тваринництво

Виробництво м’яса птиці зросте на 0,4%, його експорт ‒ на 6,5%, ‒ прогноз

Виробництво м’яса птиці зросте на 0,4%, його експорт ‒ на 6,5%, ‒ прогноз

Відповідно до прогнозів, виробництво м’яса птиці цього року в світі зросте в межах 1,5%, в Євросоюзі – на 0,2%, в Україні – на 0,4%.

Про це на Міжнародному практичному форумі Poultry Farming повідомив Володимир Івченко, генеральний директор Українського НДІ продуктивності агропромислового комплексу.

Нині Україна посідає п’яте місце серед найбільших світових експортерів м’яса птиці, маючи 3,4%, підкреслив він.

«Частка експорту у виробництві цієї продукції в 2024 році ‒ 36,6%, ‒ зазначив Володимир Івченко. ‒ Як порівняти з показниками довоєнного 2021 року, обсяги експорту м’яса птиці торік знизилися на 2,2% ‒ до 448,8 тис. тонн. Тоді як виторг зріс на 34,4% ‒ до $962,7 млн».

На 2025 рік прогнозується збільшення експорту вітчизняного м’яса птиці на 6,5%, додав експерт.

Під час війни помітно змінилася географія експорту м’яса птиці.

«Україна зберегла свою частку експорту до країн Азії (-0,5%). На 12,1% зросли обсяги постачів до Європи, натомість на 12,5% скоротилися до Африки і на 7% ‒ до країн СНД», ‒ розповів Володимир Івченко.

Так, у 2021 році лідером із закупівель вітчизняного м’яса птиці були ОАЕ, а в 2024 році ця країна вже пересунулася на шосте місце.

Водночас за підсумками минулого року з’явилися нові напрямки експорту ‒ Ірак (третє місце) та Велика Британія (п’яте місце), зауважив він.

Нагадаємо, на експорті м’яса птиці за чотири місяці Україна заробила на 19,5% більше.