Тваринництво

Виникнення кетозу в корів пов’язано з особливостями раціону

Кетоз у корів може завдати серйозної шкоди тваринницьким господарствам, адже втрати молочної продукції сягають 70%. Найчастіше потерпають високопродуктивні породи корів, бо вони потребують більше енергії й мобілізують більше периферичного жиру, а тому перебувають у зоні вищого ризику виникнення кетозу. 

Основна характеристика захворювання – порушення обміну білків, жирів і вуглеводів в організмі тварини. Наслідком є надмірне накопичення ацетону і двох кислот: ацето-оцтової і бета-оксимасляної. 

Виникнення кетозу безпосередньо пов’язано з особливостями раціону. Серед основних причин, що призводять до захворювання, виділяють такі: 

– надмірна кількість білків у раціоні й недостатня – вуглеводів;  

– згодовування цвілих кормів, переважно макухи або силосу; 

– гормональні порушення; 

– зниження рівня глюкози в крові; 

– дефіцит моціону; 

– кондиція тіла корів перед отеленням: корови з кондицією ≥4 бали мають вищий рівень кетонових тіл, як порівняти з коровами нормальної вгодованості або ж худими. 

Також вчені довели, що тварини, які часто потерпають від стресових чинників,  більш схильні до кетозу. 

Досить поширеною причиною кетозу є недостатність кальцію в організмі. Ця патологія може призвести до: 

  • зниження споживання сухої речовини й ацидозу; 
  • кетозу; 
  • зниження надоїв; – парезів і затримки плаценти; – зміщення сичуга; 
  • зниження тонусу матки та гладкої мускулатури передшлунків; 
  • ендометритів; 
  • репродуктивних проблем. 

Також треба мати на увазі, що в ослабленому організмі фагоцитоз працює недостатньо.

Читайте також: Як діагностувати кетоз у корів

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!