Тваринництво

В Україні розвивається виробництво молока А2

Молоко А2 має офіційне підтвердження в Україні, що воно безпечне та корисне. Науковці Сумського національного аграрного університету розробили нормативні документи виробництва такого молока, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Технічні умови, де викладено вимоги до якості молока А2, затверджено в Сумистандартметрології.

Нині молоко А2 та продукцію з нього виробляють сумська сироварня O’bereg та Ічнянський завод сухого молока і масла.

В асортименті O’bereg і звичайне молоко А2 та йогурти, і безлактозне молоко А2.

«Фактично це – перший у світі промисловий виробник безлактозного молока А2», – підкреслив співзасновник проєкту «Ангельське молоко» Остап Древицький.

Ічнянський завод сухого молока і масла, де рік тому запустили промислову лінію з виробництва «лагідного» молока.

«Цей проєкт ми почали у 2020 році, й рік працювали над посиленням стада, використовуючи запліднення биками А2, – розповів головний технолог ПОСП «Ічнянське» Володимир Овчаренко. – Нині маємо 330 корів із генотипом А2, яких утримують окремо на кормах власного виробництва. Плануємо, що десь через чотири роки повністю перейдемо на виробництво молока А2. Це – молоко екстракласу, що має підвищений уміст білків і жирів».

Нагадаємо, «Вітчизна» планує виробляти молоко А2.

Довідка

Молоко А2 потребують люди, чутливі до молочного білка казеїну. За підрахунками експертів, таких в Україні близько 30%.