Уміст жиру в молоці відображує структуру раціону корови

Уміст жиру в молоці характеризує передусім необхідну структуру раціону. Оскільки попередником молочного жиру є оцтова кислота, що утворюється в рубці корови внаслідок ферментації рослинної клітковини, достатня присутність у раціоні сіна, сінажу, соломи відповідає за нормальний рівень жиру в молоці з обов’язковим контролем оптимального співвідношення об’ємистих кормів до концентрованих і споживання сухої речовини корму.
Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.
У перші тижні лактації вміст жиру показує, чи достатньо енергії отримує корова. У цей період вона відчуває найглибший негативний енергетичний баланс (НЕБ), що, природно, відображається дуже різким зниженням молочного жиру з першого по четвертий тиждень лактації.
Згодом, мірою збільшення продуктивності, показник жиру починає плавно підвищуватися, що пов’язано зі збільшенням споживання сухої речовини корму, зниженням тяжкості НЕБ і відновленням внутрішніх жирових резервів.
Високий уміст жиру (зазвичай понад 4%) за низького вмісту білка (менше як 3,1%) і високого співвідношення жир/білок (понад 1,5) у перші 2-4 тижні після отелення свідчить про інтенсивну мобілізацію резервного жиру корови. Така ситуація сигналізує про можливий кетоз.
Зазвичай до кетозу схильні багатоплідні корови з дуже інтенсивним обміном речовин, а також тварини високої кондиції до періоду отелення. Пік кетозів припадає на період між третім і п’ятим тижнями лактації, що зумовлено збільшенням різниці між низьким споживанням корму й усе більшими потребами в енергії.
Низький уміст жиру може бути підозрою на ацидоз зазвичай унаслідок недостатньої структури раціону. Особливо часто в перші тижні лактації ‒ через надшвидке збільшення частки концентратів, якими намагаються забезпечити належний рівень енергії за недостатнього споживання кормів.