Тваринництво

У старих інкубаційних яйцях підвищується рН жовтка

За тривалого зберігання інкубаційних яєць візуальний аналіз виявляє зміну кольору жовтка. Він темнішає, інколи з плямами.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

Жовток стає рідкішим через розпад жирів, азотистих поєднань й утворення вільної води. Жовткова оболонка (вітелінова) втрачає свою еластичність. Старіння яйця супроводжується також послабленням вітелінової оболонки, вона може розриватися під час виливання яйця на горизонтальну поверхню (див. фото).

Білок стає жовтуватим, його внутрішній шар теж помітно темнішає. Це пов’язано зі змінами рН білка під час зберігання.

Водночас рН жовтка, за даними вітчизняних науковців, за зберігання збільшується з 6 до 6,8. А за високих температур зберігання підвищення рН пришвидшується.

Крім того, в яйцях, що зберігалися понад 7 діб, кислотне число жовтка зазвичай перевищує норму (5 мг КОН), а кількість жиророзчинних вітамінів знижується.

Як повідомлялося, шкаралупа інкубаційного яйця повинна бути проникною для газів.