У 2019 році переробні підприємства недоотримають до 10% молока
Дефіцит молочної сировини несе в собі системні загрози.
На цьому наголосила провідний науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Ольга Козак.
На внутрішній дефіцит молочної сировини в Україні насамперед вказує зростання закупівельної ціни на неї. Так, у жовтні 2019 року вона сягнула максимуму в гривневому вимірі за період незалежності.
Крім того, значно розширюються масштаби сировинної бази переробників. Якщо раніше вона становила до 300 км, то нині подекуди сягає відстані до 600 км.
Ще однією ознакою формування дефіциту сировини на внутрішньому ринку є скорочення обсягів експорту та збільшення імпорту молочних продуктів.
Нестачу якісного молока відчувають, в першу чергу, молокопереробні підприємства. Якщо торік на вітчизняні молокозаводи надійшло на перероблення 4179,2 тис. тонн молока, то у 2019 році, за прогнозами Інституту аграрної економіки, як порівняти з минулим роком, вони недоотримають до 10% сировини.
Очікуване скорочення надходження сировини може стати рекордним з 2008 року, наголосила Ольга Козак. Для господарств населення зменшення продажу молока на перероблення є трендом уже понад 10 років, то переробні підприємства практично увесь цей період демонстрували стабільне зростання поставок. Цього року цей тренд було поламано.
Сільгосппідприємства, які мають потенціал для нарощування виробництва, завмерли в очікуванні відкриття ринку землі. А слабші підприємства продовжують вирізати корів та згортати виробництво молока. У 2020 році ці процеси лише посиляться.
Ситуація ускладниться також і через відміну другого ґатунку молока з 1 січня 2020 року. У результаті переробні підприємства недоотримають близько 1 млн тонн молока цього ґатунку.
Дефіцит молочної сировини компенсуватимуть імпортом готових молочних продуктів, а не сировини, наголосила Ольга Козак. Наявність потужних виробників молока по сусідству дозволяє побудувати досить реалістичні сценарії розвитку подій, які можуть мати негативні наслідки для молочного сектору України.
Додати коментар