Тварини мають вроджену систему детоксикації та антиоксидантного захисту
Якщо своєчасно і належним чином не контролювати внутрішньоклітинний окисно-відновний статус, це спровокує окислювальний стрес у птиці.
На цьому наголосив Костас К. Маунтзуріс, професор біотехнології годівлі тварин Афінського сільськогосподарського університету (Греція), пише журнал «Наше птахівництво».
Під час клітинного метаболізму і функціонування контрольоване утворення активних форм кисню (АФК) і запальних молекул є фізіологічним. Наприклад, відомо, що здоровий кишківник знаходиться у стані безперервного легкого запалення, в результаті чого кишкові клітини протидіють проблемам і підтримують гомеостаз кишківника. Однак щоразу, коли клітинна концентрація АФК перевищує антиоксидантну здатність тварини, порушується регуляція внутрішньоклітинного окисно-відновного статусу.
Своєю чергою, окислювальний стрес призведе до окислення клітинних білків і перекисного окислення ліпідів, пошкодження ДНК і активації фактора транскрипції NF-κB. Цей процес регулює клітинну імунну відповідь на інфекцію і окислювальний стрес вищого порядку, індукуючи експресію різних прозапальних генів.
Прозапальна реакція, якщо її не регулювати, може спровокувати запалення – від помірного до важкого, що спричинить пошкодження тканин і відмову органів.
На щастя, тварини мають вроджену систему детоксикації та антиоксидантного захисту, керовану фактором транскрипції Nrf2, яка здатна боротися з окислювальним стресом і запаленням, зауважив Костас К. Маунтзуріс.
Ці механізми можуть бути в кожній частині тіла: у печінці, кишківнику, легенях, нирках, плазмі.
Нагадаємо, окислювальний стрес може погіршити якість м’яса птиці.