Тваринництво

Окислювальний стрес може погіршити якість м’яса птиці

Окислювальний стрес може погіршити якість м’яса птиці

Недостатня увага до проблеми окислювального стресу може призвести до зниження продуктивності птиці, погіршення імунної функції, підвищення захворюваності та поганої якості м’яса.

Мідь, цинк і марганець відіграють ключову роль у керуванні окислювальним стресом.

На бройлерах було проведено дослідження для визначення можливості різних неорганічних й органічних мінеральних сполук зменшити окислювальний стрес. Усі способи лікування, крім негативного контролю, були доповнені цинком 30 ppm, марганцем 20 ppm і міддю 5 ppm. Як показник окисного стресу вимірювали концентрацію ліпідних гідропероксидів (ЛПО) – продуктів перекисного окислення ліпідів у плазмі крові.

У птиці, яка отримувала гліцинові хелати мікроелементів або метіонін хелати, виявляли значно нижчий рівень ЛПО у крові (p<0,01) проти контролю, що вказує на менший окислювальний стрес.

Додавання неорганічних або амінокислотних комплексів суттєво не знижувало ЛПО у плазмі крові щодо контролю (p<0,01) нижчий рівень ліпідних гідропероксидів у крові проти контролю, що вказує на менший окислювальний стрес у цієї птиці. Додавання неорганічних або амінокислотних комплексів суттєво не знижувало ЛПО у плазмі крові щодо контролю (p>>0,45) або один одного (p>0,2).

Як повідомлялося, загибель птиці спричиняє надходження міді з кормом понад 1270 мг/кг.

Довідка

Окислювальний стрес – нездатність клітини подолати збільшення виділення активних форм кисню та запобігти пошкодженню клітинних структур у результаті цього збільшення.