Тваринництво

Три стадії розвитку індичого ембріона

У розвитку індичого ембріону виділяють три фази. Так, у фазі поділу формуються ембріональні структури, а також позаембріональні тканини (амніон, хоріоалантоїс), важливі для оптимального обміну кисню й вуглекислого газу і транспортування поживних речовин від жовтка до ембріона. Фаза поділу критично залежить від температури.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

У фазі розвитку збільшується вага ембріона. Якщо у цей час температура інкубації буде нижчою за оптимальну (37,5-37,8 °С), ембріональні клітини можуть рости непропорційно, що призведе до неправильного формування ембріона.

З тим темпи росту знижуватимуться, якщо пористість яєчної шкаралупи стане критичним фактором у постачанні достатньої кількості кисню (ембріон від старої індички досягає фази дозрівання раніше, ніж від молодої птиці).

На останній стадії розвитку ‒ дозрівання ‒з ембріоном відбувається низка змін, що дозволяють йому виживати без захисного середовища шкаралупи. Темпи метаболізму стабілізуються приблизно на 25-й день інкубації.

У фазі дозрівання темпи росту сповільнюються, оскільки ембріону потрібно більше кисню, ніж може надійти через пори яєчної шкаралупи. Щоб використовувати ліпіди жовтка як джерело енергії, необхідний кисень.

Нагадаємо, під час інкубації індичі яйця втрачають у середньому 13-14% початкової маси.