Під час інкубації індичі яйця втрачають у середньому 13-14% початкової маси

Прижиттєвий біологічний контроль інкубаційних індичих яєць, окрім овоскопування, передбачає підрахування втрати їхньої маси (усихання), пише журнал «Наше птахівництво».
Втрату маси визначають зважуванням пустого контрольного лотка, а потім із вкладеними в нього яйцями. Роблять це перед закладанням у інкубатор і в контрольні дні.
В індичих яєць у першу половину інкубації середньодобове усихання одного яйця ‒ в нормі 0,4%, у другу половину інкубації ‒ 0,5-0,6%. У середньому за весь період інкубації індичі яйця втрачають 13-14% початкової маси.
І велика (понад 14%), і недостатня (менша за 10%) втрата маси яєць негативно впливає на розвиток зародків. Особливо загрозливими є великі втрати маси на початку і малі наприкінці інкубації. Тому важливо вчасно вносити корективи в режим інкубації, зокрема у режим вологості.