Тваринництво

Свинарство майбутнього: інтенсифікація, спеціалізація або диверсифікація?

Перед багатьма свинарями під час локдаунів, хвороб свиней і невизначеності на ринку постає питання, куди рухатися далі. Традиційно у фермерів є три варіанти – інтенсифікація, спеціалізація, диверсифікація, пише Pig Progress.

Чи буде краще інтенсифікувати, спеціалізуватися або диверсифікувати, залежатиме від країни, місцевих можливостей і ситуації в сільському господарстві. Однак важливо переглянути варіанти з урахуванням нинішнього і майбутнього комплексу проблем і можливостей.

Інтенсифікація – це вже не просто пара свиноматок. Щоб конкурувати за низьку собівартість – а саме в цьому і полягає інтенсифікація – ферми повинні конкурувати з міжнародним бізнесом.

Вони привозять дешеву робочу силу і встановлюють розміри ферм, які неможливо собі уявити. Остаточна вартість кінець кінцем зводиться до ціни на корми, яка залежить від все більш непередбачуваної погоди. Тому інтенсифікація досягла межі для сімейних фермерських господарств та деяких країн.

Спеціалізація ж отримала абсолютно нову перспективу: попит на екологічно чисті й альтернативні продукти стрімко зростає. Споживач хоче чогось іншого, ніж звичайне м’ясо. Свинарський сектор може перетворити це на користь, а не на загрозу.

Діапазон між традиційними й органічними продуктами виріс в геометричній прогресії. Це відкриває можливості для збуту місцевої або спеціальної продукції. Фермери з хорошим відчуттям маркетингу можуть стати незалежнішими і продавати свою продукцію за власною ціною.

Можна очікувати, що в найближчі 10-20 років диверсифікація зросте. Коливання погоди, ринків і цін відбуваються швидшими темпами, ніж раніше, а отже, всі сільськогосподарські галузі відчувають дедалі більший тиск.

Опиратися лише на один продукт – свиней – стає все ризикованішим. Багатообіцяючі результати демонструють ферми замкненого циклу, які використовують всі поживні речовини в господарстві для створення продуктів для кількох ринків. Вони можуть утримувати собівартість на низькому рівні і стійкіші до коливань ринку.

Як повідомлялося, вітчизняне свинарство увійшло у кризовий період.