Тваринництво

Споживачі майже не відчули, що ціна на живець свиней впала до рівня 2017 року

Середня ціна на живець свиней забійних кондицій на третьому тижні просіла до 37,5 грн/кг. Така середньоринкова позначка була ще в кінці квітня 2017 року.

Водночас кінцеві ціни охолодженої свинини у торговельних мережах далеко не завжди відображають зміну ціни в закупівлі, повідомили в асоціації «Свинарі України» (АСУ).

Так, після зимових свят традиційно відбувається послаблення цін на свинину живою вагою, тож за два тижні внутрішні котирування втратили майже 3 грн/кг (7,2%), зазначили в АСУ. Роздрібні ціни відреагували дуже помірним зниженням – на 1 грн/кг, або в середньому менше 1%.

А в середині грудня 2020 року, коли на ринку живця  свиней була аналогічна цінова ситуація, роздрібні ціни на свинину були помітно вищими, ніж зараз: різниця середнього цінника – 2,6 грн/кг, або більше 2%».

Якщо зануритися глибше, то наприкінці квітня 2017 року кінцеві ціни на свинину були значно помірніші: основні м’ясні частини – 80-105 грн/кг (зараз – 105-147 грн/кг), а преміальна вирізка – 120,5 грн/кг (зараз – 157 грн/кг).

«Звичайно, нинішні роздрібні ціни відображають і девальваційні процеси (середній курс НБУ 28 квітня 2017 року був 26,55 грн/$1 проти 28,15 грн/$1 27 січня 2021 року) і загальні інфляційній процеси, – зауважили в АСУ. – Проте, відповідні загальноекономічні зміни відбилися і на промислових виробниках свинини. Тож закиди в їхній бік щодо високих споживчих цін безпідставні та мають маніпулятивний характер. Виробники вже котрий місяць збиткують, а ціна на прилавку майже не змінюється».

Як повідомлялося, причин для подорожчання м’яса в поточній ринковій ситуації немає.