Тваринництво
Головне:
Тваринництво

Спалахи інфекційних хвороб у птахогосподарстві пов’язані з неякісною дезінфекцією після здавання птиці на забій

AgroTimes
Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

СПД «Косяк М. В.» (Полтавська область) вирощує птицю без застосування антибіотиків.

Про це в інтерв’ю журналу «Наше птахівництво» розповів власник підприємства Микола Косяк.

«У нашому господарстві немає інфекційних та бактеріальних хвороб, – зазначив фермер. – Під час вирощування птиці постійно даємо пробіотичні та вітамінні препарати. Ми знайшли непогані препарати українського виробництва – якісніші й дешевші, ніж іноземні аналоги. Порадившись зі спеціалістами, вирішили давати ці препарати не протягом всього періоду вирощування птиці, а з перервами в 10 діб із метою економії. Попри це, продуктивні показники птиці утримуються на високому рівні».

За словами Миколи Косяка, запобігати спалахам хвороб у бройлерів господарству вдається тому, що багато років воно працює з одним племптахорепродуктором, який поставляє добовий молодняк. Він чітко дотримується всіх ветеринарно-санітарних норм і є благополучним щодо інфекційних хвороб.

«Якщо курча здорове, з нормальною імунною системою, то воно розвиватиметься згідно зі своїм віком», – підкреслив він.

Також особливу увагу приділяють якісним комбікормам, вакцинації та гігієнічним умовам утримання птиці. Для запобігання виникненню інфекцій працівники господарства суворо та дуже відповідально дотримуються правил біобезпеки під час роботи з птицею та кормами. Регулярно здійснюють дератизацію, дезінфекцію та дезінсекцію.

«На мою думку, спалахи інфекційних хвороб у господарстві пов’язані з неякісно проведеними мийно-дезінфекційними роботами після здавання птиці на забій, – вважає Микола Косяк. – Спочатку приміщення миють, а вже потім дезінфікують, і ніяк інакше. Увесь процес санації триває не менше 21 діб, і тільки після такого періоду вже можна завозити добовий молодняк».

Довідка

«Косяк М. В.» утримує понад 50 тис. голів птиці у приміщенні, без вигулу. Має власний забійний цех із сучасним обладнанням, який наразі проходить сертифікацію HACCP. Також є камери охолодження та морозильне обладнання. Виробляє курятину під ТМ «Домашній бройлер».

Джерело:
AgroTimes

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ