Що впливає на якість яєць
На якісні показники яєць, як свідчать результати численних досліджень, впливає не стільки система утримання курей-несучок, скільки повноцінність їхньої годівлі, вік і генетичні особливості птиці.
На якість яєць із систем виробництва, що передбачають вільний вигул (зокрема, з органічної системи), значний вплив має якість пасовища, яка своєю чергою залежить від сезону року, кліматичних умов, виду рослинності на пасовищі та інших чинників, деякі з яких важко контролювати.
Тому якість яєць із цих систем може мати значні відмінності залежно від зазначених обставин. У більшості випадків не спостерігається якихось переваг за якістю у яєць, отриманих від місцевих (аборигенних) порід і популяцій курей. Як і в органічних яєць, їхня якість має значні коливання залежно від повноцінності годівлі птиці, сезону року та багатьох інших обставин.
Усе це свідчить про неможливість гарантованого виробництва яєць із підвищеною біологічною цінністю, базуючись лише на даних про систему їхнього виробництва.
Як повідомлялося, за виробництва білих невеликих яєць відбувається менше викидів аміаку в повітря.