Тваринництво

Розтин добових пташенят для оцінювання виконують двома методами

Розтин добового молодняку птиці ‒ один із кроків у процесі його оцінювання. Для цього вдаються до двох основних методів: один має більш лабораторну спрямованість, другий ‒ найчастіше застосовують на виробництві, пише журнал «Наше птахівництво».

Випадковим способом відбирають мінімум 10-20 голів пташенят. Перед умертвінням їх переважують, фіксують масу.

На початку препарування видаляють залишковий жовток із жовточним мішком. Його переважують у спеціальних бюксах (з відомою масою) чи на невеликих шматочках паперу.

У біологічно повноцінного молодняку птиці вміст черевної порожнини вологий, органи пружні, кишківник біло-рожевого кольору, помірно заповнений світло-жовтою масою. Вміст сліпих відростків незначний із тютюновим відтінком; судини жовточного мішка слабко помітні. Фабрицієва сумка блідо-рожева, пружна; печінка щільна, може бути жовтувато-охряного кольору; жовчний міхур із жовчю, невеликого розміру; кутикула м’язового шлунку чиста, золотаво-зеленого кольору з наступною усередненою масою органів.

У молодняку птиці з пониженою біологічною повноцінністю (який не має відхилень із боку екстер’єру ‒ 2-го ґатунку) може бути маленьке чи збільшене серце, тонкий відділ кишківника в’ялий, пустий або переповнений темно-зеленою масою; сліпі відростки та товстий кишківник із бокалоподібним розширенням роздуті, переповнені темно-зеленим, інколи пінистим, умістом; кутикула м’язового шлунка має ерозії чи виразки (кутикуліт). Кровоносні судини жовточного мішка великі, переповнені кров’ю темного кольору; жовток рідкий або дуже щільний, зеленуватого чи червонуватого відтінку. Жовчний міхур сильно збільшений через жовч, що накопичилась; Фабрицієва сумка червона, маленька, в’яла. Черевна порожнина й органи ніби перенасичені вологою або, навпаки, значно зневоднені; під шкірою, особливо в ділянках шиї, гомілки та спини ‒ слизово-студениста інфільтрація.