Тваринництво

Птиця ефективніше використовує енергію, якщо раціон збалансований за білками й амінокислотами

Споживання неякісного білка й амінокислот може погіршити стан птиці, особливо за теплового стресу. А кількість білка й амінокислот у кормах для бройлерів ‒ головний чинник, що впливає на синтез білка, вихід грудного м’яса, коефіцієнт конверсії корму та тривалість періоду вирощування, пише журнал «Наше птахівництво».

Висока температура навколишнього середовища зменшує споживання корму та продуктивність бройлерів. Годівля раціонами з надлишком білка призводить до утворення надмірної кількості азотистих відходів, зокрема сечової кислоти, що вимагає значних витрат метаболічної енергії, яку можна було б використати для росту.

Збільшення метаболізму білка й амінокислот у птиці за високих температур утворює додаткове тепло, що також може знижувати споживання корму та погіршувати продуктивність.

Птиця може ефективніше використовувати енергію для продуктивних цілей, якщо її раціон оптимально збалансований за білками й амінокислотами, оскільки це дозволяє метаболічній системі працювати без зайвих витрат енергії на нейтралізацію надлишку азоту. І ще це сприяє кращому підтриманню температурного гомеостазу.

Застосування генетично модифікованих організмів може сприяти виробництву комерційних амінокислот, що полегшить створення ідеальних білково-амінокислотних раціонів із добре збалансованим умістом амінокислот.