Пропозиція м'яса птиці значно вища за попит
Нині пропозиція м’яса птиці суттєво перевищує попит. Паралельно зростає собівартість виробництва птахопродукції. Виробник у цій ситуації почувається не найкраще. Йдеться більше про виживання, а не розвиток бізнесу.
На цьому в інтерв’ю журналу «Наше птахівництво» наголосив Юрій Яковлев, заступник директора ТОВ «К-Агроінвест Трейд».
«До останнього року виробництво м’яса бройлерів поступово нарощували, збільшувалася кількість господарств, що вирощували птицю, попри те, що споживачів не ставало більше, ‒ зазначив він. ‒ Хоча останнім часом зросла й кількість переробних підприємств, а також підвищилося споживання готових м’ясо-ковбасних виробів».
Використання генераторів коштує підприємству в кілька разів дорожче, ніж електроенергія з мережі. Відповідно все це позначається на собівартості виробництва м’яса птиці.
«Світло в нашому господарстві вимикають на 12-14 годин на добу. Увесь цей час працюють генератори, щоб забезпечувати роботу системи мікроклімату в пташнику й інші виробничі процеси», ‒ пояснив Юрій Яковлев.
Погіршує ситуацію й цьогорічна спека: потрібні додаткові заходи для забезпечення нормальної вентиляції та температури в пташнику, щоб запобігти тепловому стресу в птиці.
«У спеку кури гірше набирають вагу, бо більше споживають води і менше ‒ корму. Отже, наприкінці вирощування підприємство отримує меншу кількість м’яса, ніж заплановано, ‒ підкреслив Юрій Яковлев. ‒ Виходить, що затрати суттєво збільшуються, а кількість виробленої продукції зменшується. Тому чимало середніх і дрібних фермерських господарств, що вирощують бройлерів, нині замислюється щодо скорочення посадки птиці, виробничих пауз і взагалі припинення посадки птиці на вирощування на деякий час».
На підприємствах зменшується кількість працівників чоловічої статі, максимально намагаються наймати жінок. Та на деяких напрямах виробництва, як-от навішування тушок, перенесення вантажів неможливо обійтися без чоловічої сили, зауважив Юрій Яковлев.
«А багато інших виробничих процесів, де це реально, виробники намагаються максимально автоматизувати. Наприклад, наше підприємство нещодавно придбало європейське автоматизоване обладнання для обвалювання м’яса й надалі здійснюватиме автоматизацію, де це можливо», ‒ розповів він.
Як повідомлялося, рентабельність виробництва м’яса птиці зросла до $0,41/кг.