Тваринництво

Перепелині яйця можна відбирати за пружною деформацією

Перепелині яйця можна відбирати за пружною деформацією

Якість шкаралупи перепелиних яєць визначається її пружною деформацією, товщиною і масою, а також візуальними показниками: мармуровістю, пігментацією та шорсткістю, наявністю наростів, пише журнал «Наше птахівництво».

Враховуючи те, що пружна деформація є непрямим показником товщини шкаралупи та її міцності, науковці виявили, що середня пружна деформація перепелиних яєць дорівнює 26,45 ± 0,17 мкм за високого коефіцієнта мінливості (Cv 23,12%). Такі дані свідчать про можливість ефективного відбору яєць за цим показником.

Встановлено, що під час зберігання пружна деформація перепелиних яєць не змінюється і має високий вірогідний зв’язок зі щільністю яєць (r = –0,71, за Р ≥ 0,999).

Середня товщина шкаралупи перепелиних яєць становила 202,2 ± 2,02 мкм із коливаннями від 170 до 250 мкм за невеликої мінливості (Cv 7,23%).

Товщина ж підшкаралупної оболонки (мембрани) у дослідженої групи яєць була 18,25 ± 0,19 мкм і мала значні коливання від 5 до 40 мкм.

Як повідомлялося, кормові стреси теж можуть згубно впливати на здоров’я перепелів.