Найсвітліші жовтки мають органічні яйця
У яйцях, отриманих від курей місцевих порід, та в органічних число Хау було найвищим, а в яйцях кліткових несучок – найменшим.
Таких висновків, пише журнал «Наше птахівництво», дійшли вчені, які досліджували якісні показники харчових курячих яєць коричневих кросів п’яти найпоширеніших у ЄС торгових марок: Cage (кліткові), Barn (багатоярусна підлога), Free Range (вільний вигул), Organic (органічні) та En-3 (збагачені омега-3 жирними кислотами), а також яєць двох аборигенних популяцій курей, що здавна розводять у присадибних господарствах Португалії.
Насиченіший жовтий колір мали жовтки яєць, збагачених омега-3 жирними кислотами. Найсвітліші жовтки мали органічні яйця та від курей місцевих порід. Це хоч і суперечить поширеним уявленням споживачів, проте має логічне пояснення. Відомо, що насиченість жовтого кольору жовтків переважно залежить від вмісту каротиноїдів у раціонах птиці. За інтенсивних систем виробництва яєць інтенсивне забарвлення жовтків отримують, як правило, за рахунок додавання синтетичних каротиноїдів, наприклад ксантофілу.
В органічних же системах додавання синтетичних каротиноїдів заборонено, інші ж джерела каротиноїдів (наприклад, зелена трава) часто недоступні протягом значної частини року. Крім того, навіть у період їхньої доступності більшість птиці взагалі не відходить далеко від пташника і не користується ділянками випасу. Ще менш збалансована годівля птиці в присадибних господарствах, де й використовують курей місцевих популяцій.
Як повідомлялося, вищий уміст протеїну спостерігався в білках яєць кліткових несучок.
Довідка
Число Хау – важливий показник якості яєць. Його розраховують за спеціальною формулою за даними висоти густого білка й маси яєць. Вважається, що чим вище число Хау, то яйця якісніші й свіжіші.