Тваринництво

На поступове подорожчання м'яса вплив кормів буде не головним

За останні три місяці загальні середні ціни на свинину збільшилися несуттєво, повідомляє УКАБ.

Лопатка подорожчала зі 111,16 грн/кг до 118,44 грн/кг (на 7%), ошийок – зі 150,39 грн/кг до 160,95 грн/кг (на 7%), грудинка – зі 102,16 грн/кг до 117,45 (на 15%), фарш зміцнився в ціні з 79 грн/кг до 97 грн/кг (на 22%).

За словами аналітика УКАБ Максима Гопки, найближчими місяцями ціни на свинину та всі види м’яса поступово зростатимуть, але нешвидкими темпами.

«Причинами подорожчання м’яса у воєнний період є зростання цін на енергоресурси та складна логістика, – зауважив він. – Корми, які складають понад 60% собівартості м’яса, найближчим часом активно не впливатимуть на кінцеву ціну для споживача. Через заблоковані українські порти експорт кормів для худоби зупинений, що впливає на роботу тваринницького комплексу в східних країнах, адже саме Україна виробляє та постачає найбільш протеїнові корми цьому регіоні».

Імпорт свинини у квітні склав 2,37 тис. тонн, що на 59% більше, ніж за аналогічний період 2021 року. Через війну експорт свинини був призупинений, оскільки переважно здійснювався морськими шляхами.

Але з 11 травня з Європейською Комісією та країнами – членами ЄС оновлені умови ввезення та транзиту м’яса через територію ЄС, що відкриває нові транзитні шляхи для експорту через Румунію.

Нагадаємо, серед м’ясопереробників посилюється конкуренція.

Як повідомлялося, середня споживча ціна сала у квітні зросла до 117,8 грн/кг.