Тваринництво

Молочний сектор ЄС поступово відновлюється

Минулого тижня прогноз середньосвітової ціни на молоко залишився майже без змін, за винятком більш позитивного сценарію для ключових виробників.

Про це повідомив аналітик Асоціації виробників молока Володимир Андрієць, посилаючись на аналітичну платформу IFCN.

Так, для ЄС середньопрогнозовану ціну збільшили на $1 – до $29,9/100 кг, а для США – на $1,4 – до $29,4/100 кг.

Драйвером для зміни прогнозів стали заходи державної підтримки, анонсовані нещодавно центральними та місцевими урядовими структурами цих країн. Так, Єврокомісія виділила фінансову підтримку в розмірі 30 млн євро на зберігання до кінця року на приватних складах близько 330 тис. тонн біржових молочних товарів (сухого знежиреного молока, масла та сиру), запаси яких почали накопичуватися під час світового карантину.

Крім того, уряди окремих країн ЄС запровадили додаткову підтримку для свої фермерів. Найтурботливішою виявилася Франція, яка виділила 7 млрд євро для підтримки бізнесу, серед якого й аграрний. Також у країні закликають активніше споживати сири, попит на які серйозно впав.

Уряд Італії виділив 100 млн євро для підтримки середнього та малого аграрного бізнесу, хоча він, за словами, експерта Центру дослідження продукції тваринництва Альберто Менгі, постраждав значно менше, як порівняти з іншими галузями економіки. Загалом ситуація в італійському молочному секторі жваво відновлюється. З березня тут зростають продажі молочних продуктів в ритейлі: ультрапастеризованого молока (+19%), твердих сирів (+27%), моцарелли (+49%), йогуртів (+5%).

Проте підвищення попиту в європейському ритейлі поки що не компенсує загального падіння, зумовленого скороченням експорту та продажів в HoReCa, оскільки їхня частка в структурі реалізації є найбільшою. У зв’язку з цим великі переробники анонсували скорочення закупівлі сировини на 3% та звертаються до виробників із проханням скоротити виробництво молока.

Як повідомлялося, висхідний рух цін на молоко на світовому ринку очікують наступного року.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!