Мармурова шкаралупа інкубаційних яєць погіршує показники виводу індиченят
![](https://agrotimes.ua/wp-content/uploads/2021/09/indychata-inkubacziya.jpg)
Мармуровість шкаралупи інкубаційних індичих яєць негативно позначається на показниках виводу пташенят. Адже через нерівномірне розподілення органічних речовин, зокрема кальцію, індиченята не можуть використати в повному обсязі вуглекислий кальцій шкаралупи, потрібний для побудови нормального кістяка.
Про це пише журнал «Наше птахівництво».
А через збільшену кількість пор на шкаралупі порушуються обмін вологи та повітрообмін, що впливають на порушення їх балансу і загибель зародка в другій половині й наприкінці інкубації.
Мармурову шкаралупу яєць спричиняє нерівномірне розподілення органічних і мінеральних речовин у ній через їхній брак у раціоні несучок: вітамінів А, D3 та В2, кальцію, фосфору, заліза, марганцю.
Також мармуровості шкаралупи може сприяти підвищена вологість повітря у пташнику, надлишок аміаку, деякі мікотоксини в кормах.
Така вада зазвичай притаманна старій (переярій) птиці, в якої з певних причин знижено обмін речовин, зокрема вітамінно-мінеральний.
Раніше ми писали, чому зміщується повітряна камера в інкубаційному індичому яйці.