Тваринництво

Кукурудзяна паста підвищує показники вирощування свиней

Організм тварини може перетравлювати кукурудзяну пасту майже на 95%, що більше, ніж звичайний комбікорм. Це дуже добре впливає на зоотехнічні показники вирощування свиней.

Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів директор НВП «Глобинський свинокомплекс» Микола Кремезь.

Кукурудзяна паста має добрі смакові якості та рівень рН. Під час ферментації пасти утворюються органічні кислоти, які позитивно впливають на шлунково-кишковий тракт тварин, зокрема молочна кислота покращує споживання корму.

«Для приготування кукурудзяної пасти зерно вологістю 30% перемелюємо на борошно спеціальним навісним обладнанням до трактора. Тоді інший трактор ковшем підхоплює та рівномірним шаром вгортає кукурудзяне борошно в траншею й паралельно його трамбує, рівномірно рухаючись зі швидкістю до 5 км/год, щоб не порушити монолітний трамбований шар. Якщо рухи трактора занадто швидкі, повітря не встигає виходити з шару пасти, і вона псуватиметься, – зазначив Микола Кремезь. – Насамкінець щільно закриваємо траншею шарами плівки для дозрівання пасти».

Для згодовування кукурудзяної пасти в програму годівлі введено всі необхідні показники поживності раціонів та окремих інгредієнтів, додав він. Програма розраховує норми годівлі на одне замішування з урахуванням 50% концентрату, тобто комбікорму без кукурудзи та 50% кукурудзяної пасти.

«За допомогою ваг кормова кухня набирає спочатку воду з розрахунку 2,8 л на 1 кг сухої речовини в інгредієнтах, після чого додає концентрат і за ним – кукурудзяну пасту, – розповів Микола Кремезь. –  Після змішування всіх інгредієнтів протягом 5 хвилин кормову суміш (суп) транспортують потужними насосами системою кормопроводів до годівниць».

Як повідомлялося, Глобинський свинокомплекс із кукурудзяною пастою заощаджує на вартості кормів.