Тваринництво

Комбіновані жири швидше засвоюються птицею

Комбіновані жири швидше засвоюються птицею

Засвоєння рослинних жирів в організмі птиці відбувається ефективніше. Адже ненасичені жирні кислоти активніше включаються в процес перетравлення, ніж насичені, пише журнал «Наше птахівництво».

Позитивний вплив на засвоєння жирів та ефективність їхнього застосування чинить також комбіноване використання жирів, багатих ненасиченими та насиченими жирними кислотами. Це доводять численні дані наукових досліджень.

Так, було встановлено, що кращі результати вирощування курчат-бройлерів кросу Кобб 500 (приріст живої маси і конверсія корму) забезпечує використання соняшникової олії (4%) або суміші яловичого жиру і ріпакової олії (2% + 2%) у кукурудзяно-соєвих раціонах. Жива маса курчат у 42 дні становила 2,4 кг і 2,65 кг за конверсії корму 1,57 і 1,62 відповідно.

Мінімальний вихід абдомінального жиру (0,75% і 1,01%) спостерігали в групах курчат, які отримували корми з соняшниковою або ріпаковою олією. Застосування яловичого жиру призводило до збільшення кількості внутрішнього жиру до 2,6%.

Схожу картину отримали і за використання яловичого жиру і соняшникової олії в раціоні, основу якого становила кукурудза, просо, соєвий шрот та арахісова макуха. Кількість абдомінального жиру і вміст холестерину в м’ясі (грудні м’язи, стегно) була істотно нижче у курчат, які отримували раціон із соняшниковою олією або з сумішшю соняшникової олії та яловичого жиру.

Нагадаємо, важливо не переборщити з додаванням кальцію до раціонів птиці.