Тваринництво

Клітковина надважлива в роботі рубця корови

Клітковина надважлива в роботі рубця корови

Один із шляхів підвищення концентрації енергії раціону корів ‒ за допомогою правильного балансу вуглеводів: клітковини, крохмалю, цукру і пектинів, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Клітковина відіграє надважливу роль у годівлі жуйних продуктивних тварин. Вони жуйні, тому що мають унікальну систему травлення, створену еволюцією за принципом синергізму: насамперед корова годує мікрофлору в рубці, а мікрофлора годує корову. Без рубця, що добре працює, неможливо мати економічно ефективну здорову жуйну тварину.

На роботу рубця впливає багато чинників, але головні ‒ клітковина, її якість, поживність і розмір клітковини для підтримання жуйки та рівня споживання раціону.

У пошуку більшої концентрації енергії вийшли зміни в рекомендаціях щодо перетравної клітковини. Тобто чим вищий відсоток перетравності клітковини, тим більше можливості отримати енергію з неї.

Це ‒ болісне питання для українських ферм, бо основним джерелом клітковини в годівлі продуктивних жуйних тварин є силос, сінаж, сіно, які мають різну перетравність, що залежить від швидкості збирання культур в оптимальну фазу вегетації. Це ‒ найскладніша категорія джерела енергії, бо щоразу спалахує війна між агрономами та фермою за поле, яке виділять фермі, строки збирання, наявність техніки для збирання, робочий корн-крекер, техніку для перевезення, техніку для трамбування тощо.

Частково можна поліпшити енергію раціону корів побічними продуктами переробки: буряковим жомом, соєвою лускою, висівками. Але вони майже не викликають жуйку в тварин, тому додавання їх у раціон має певні обмеження.