Тваринництво

Кілька способів покращити результати інкубації індичих яєць

Нині розроблено методи покращення результатів інкубації індичих яєць та підвищення відсотка виводу кондиційного життєздатного молодняку.

Журнал «Наше птахівництво» наводить деякі з них.

Так, у разі закладання декількох партій яєць другу і наступні партії слід попередньо розігрівати у вільній шафі протягом двох діб за температури 38,5 °С (перші 12 годин), потім за 38,2 °С (наступні 36 годин) за 30-31 % вологості. Після прогрівання молоду партію вкладають до основної робочої шафи. За даними розробників, метод сприяє підвищенню результатів інкубації до 5%.

Застосовувати попереднє прогрівання (преінкубацію) яєць за температури 22 °С протягом 10-12 годин задля досягнення температурної однорідності партії яйця і стимулювання початку розвитку зародка перед закладанням до основної шафи.

За зберігання яєць довше за рекомендовані стандартом 6 діб на кожну надлишкову добу слід збільшувати строк інкубаційного процесу на 45-60 хвилин. За інкубації індичі яйця виділяють багато метаболічного тепла, яке накопичується у шафі. Для його видалення та підтримання нормального температурного балансу всередині яйця рекомендується глибоке охолодження яєць, починаючи з 15-ї доби по 2 години двічі на добу зі зниженням температури на поверхні яйця до 29-30 °С.

Як повідомлялося, індиківничий бізнес часто непередбачуваний, проте ця ніша має потенціал для наповнення.