Тваринництво

Канібалізм у свиней можуть спричиняти кормові чинники

Канібалізм у свиней можуть спричиняти кормові чинники

Канібалізм у молодняку свиней виникає в тому числі через кормові причини: за дефіциту питної води, поганих смакових якостей корму (комбікорму) та браку добової даванки корму.

Про це пише журнал The Ukrainian Farmer.

Причиною канібалізму також можуть бути брак протеїну в 1 кг сухої речовини раціону, солі, в тому числі кухонної, макроелементів (фосфору, магнію), мікроелементів (заліза, марганцю), жиророзчинних вітамінів (D, E) і водорозчинних (групи В), амінокислот (метіоніну, триптофану).

Мікотоксини в кормах (особливо зеараленон, що виявляється у випаданні прямої кишки), засміченість кормів зерновими кліщами також є причиною канібалізму.

Зважаючи на кормові причини цього явища, слід забезпечити поросятам доступ до питної води без обмежень, регулярно перевіряти швидкість подачі води (орієнтовно 0,8-1 л/хвилина).

Для покращення смакових якостей корму потрібно використовувати якісні інгредієнти – зернові (вміст у раціоні 70-80%) та білкові (соняшниковий шрот, соєва макуха), вилучивши уражені токсинами або засмічені зерновими кліщами.

За можливості слід використовувати в раціонах годівлі молодняку до завершення періоду дорощування корми тваринного походження: м’ясо-кісткове, рибне борошно, суху молочну сироватку або інші молочні продукти в кількості 1-3%.

Необхідно контролювати рівень сирої клітковини в раціоні свиней (мінімальний уміст 3%) і водночас ступінь подрібнення корму (борошна не більше як 15-20%) так, щоб за умови інтенсивного росту тварини мали, що жувати.

Крім того, треба контролювати вміст усіх макро- та мікроелементів у раціонах годівлі молодняку свиней.

Як повідомлялося, канібалізм у свиней може бути наслідком їхньої допитливості. Комфортний мікроклімат запобігає цьому явищу.