Ізокислоти поліпшують стан корів у транзитний період
Нещодавно в Університеті Пердью (США) дослідили здатність ізокислот впливати на метаболізм у транзитний період корів, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Для цього багатотільних корів розділили на групи з добре розвиненими та слабо розвиненими м’язами на основі глибини найдовшого м’яза спини чи верхнього очного м’яза.
Корови зі слабо розвиненими м’язами відрізнялися адаптацією до від’ємного енергетичного балансу на початку лактації. У них був вищий рівень неетерифікованих жирних кислот (НЕЖК) і нижчий ‒ глюкози в крові. У корів із високим показником м’язової маси все було навпаки.
Додавання ізокислот у раціон протягом останніх 42 днів сухостійного періоду змінило цю ситуацію. У корів із низькою м’язовою масою знизився рівень НЕЖК і підвищився рівень глюкози в крові.
Значущість цієї зміни можна було побачити в позитивній реакції на кількість молока. Загалом корови зі слабо розвиненими м’язами виробляли менше молока, ніж корови з добре розвиненими м’язами. Однак коли вони отримували з раціоном ізокислоти перед отеленням, деякі втрати молока були компенсовані.
Корови з високим рівнем м’язової маси виробляли значно більше молока, коли їм додавали ізокислоти в раціон, що корелюється з підвищенням глюкози в організмі.
Попередні дослідження показали, що ізокислоти позитивно впливають на метаболічний статус корів, що поліпшує молочну продуктивність.
Загалом додавання в раціон коровам ізокислот у сухостійний період допоможе зменшити втрату маси тіла, підвищити рівень глюкози в крові та знизити концентрацію ß-гідроксибутирату, що покращує стан у транзитний період, а також позитивно впливає на надої на початку лактації.