Ідеальна фітаза має бути активною за низького рівня рН у шлунку птиці
Ідеальна фітаза має бути активною за низького рівня рН у шлунку птиці, щоб якнайшвидше розпочати гідроліз фітатів. Вона також повинна бути стійкою до високих температур під час гранулювання і мати високу питому активність під впливом фізіологічних температур.
Про це пише журнал «Наше птахівництво».
Комерційні фітази по-різному впливають на виробничі показники тварин і птиці. Фермент, що має найвищу біологічну ефективність і активність за низького рН, ‒ це фітаза Buttiauxella, яка діє вдвічі швидше, ніж її прямі конкуренти, забезпечуючи гідроліз більшої частини фітатів на ранніх етапах травлення у відділах кишківника з низьким рівнем рН. Таким чином ферменти з кращим профілем рН гідролізують фітати у верхній частині травного тракту, щоб ефективно зменшити їхній антипоживний ефект.
Переважну більшість кормів піддають гранулюванню. Цей процес супроводжується високими температурами і тиском, що погіршує стабільність доданих кормових ферментів, що й є основним приводом занепокоєння виробників.
Однак ринок фітаз розробляє і тестує нові ферменти й формули, намагаючись знайти ті, що не піддаватимуться дії температурних і фізичних чинників у кормовиробництві і зберігатимуть ефективність розщеплення фітатів.
Як повідомлялося, фітаза зменшує потребу в дорогих добавках неорганічного фосфору.