Господарство «Равлик-2016» зосередилося на видобуванні муцину
Фермерське господарство «Равлик-2016» (Полтавська область) зосередилося на видобуванні слизу равлика – муцину. З нього також виробляють сухий муцин, повідомляє «Перша шпальта».
Трохи більше року тому ферма була флагманом виробництва напівфабрикатів із равликового м’яса. Тут вирощували 9 млн особин молодняку равликів на рік.
«В Іспанії ми змушені були закрити свій склад (равлика. – Ред.), оскільки головним споживачем там були ресторатори», – пояснив власник ФГ «Равлик-2016» Сергій Данилейко.
Господарство отримало дозвільні документи на виробництво муцину.
Слиз равлика збирають механічним способом, при цьому молюск не гине.
За словами Сергія Данилейка, слиз равлика використовують головним чином у косметології. Країн-споживачів цього продукту дуже багато. Законодавці моди – Південна Корея, за ними йдуть США, далі – ринки Італії та Франції.
«Ціна равликового слизу у рідкому стані коливається від 50 до 120 євро/л, – зазначив він. Сухий муцин коштує 10-60 тис. євро/кг».
Найважчим виявилося не виробити щось, не заробити, а знайти ринок збуту та продати, наголосив фермер.
«Ми розглядаємо ідею щодо виробництва української косметики зі слизом равлика, – розповів Сергій Данилейко. – Але для цього потрібні великі кошти».
Як повідомлялося, равликова ферма Snails House поки відклала розширення площі вирощування.
Нагадаємо, експорт українських равликів у січні-лютому скоротився на 20,7%.